Tuesday, December 19, 2006

(Ankara shahari) شصت و یکمین سالگرد تاسیس حکومت ملی آذربایجان جنوبی

ظهر روزشنبه، برابر با شانزدهم آرالیک سال 2006، مطابق با 25 آذرماه سال 1385، جمع کثیری از تورکهای آذربایجان، تورکیه، عراق و تورکمن صحرا، با تجمع بر مزارشریف محمد امین رسولزاده، بنیانگذار جمهوری اول آذربایجان، در قبرستان «عصری» آنکارا، شصت و یکمین سالگرد تاسیس حکومت ملی را در آذربایجان جنوبی گرامی داشتند.در این مراسم شکوهمند، سخنرانان متعددی از آذربایجان جنوبی، جمهوری آذربایجان، تورکیه و تورکمنهای عراق به تشریح وقایع و تفسیر حقایق حکومت ملی آذربایجان پرداختند.
این مراسم با ادای احترام به شهدای آذربایجان، تورکیه و تورکمن، بخصوص شهدای سلسله قیامهای ضد آپارتاید آذربایجان جنوبی و بدنبال نواخته شدن مارشهای ملی آذربایجان و تورکیه آغاز شد. درابتدای مراسم پیام ارسالی آقای عباس لسانی از زندان اردبیل قرائت گردید.دربخشی از این پیام آمده است:
"در21 آذر ماه سال 1324، ملت آذربایجان توانست به رغم ستم حاکمان، آرمانهای ملی خود را در غالب یکی از مدنی ترین و ملی ترین حکومتهای جهان تجلی بخشد و با نام خود وارد عرصه بین الملل گردد.اما متاسفانه حرکت رهائی بخش ملت آذربایجان با حملات وحشیانه رژیم تهران روبرو شد و به نحو فجیعی سرکوب گردید. به رغم نسل کشی خونین ملت آذربایجان، این ملت باردیگر در انقلاب سال 1357 در تبریز و دیگر شهرها قدعلم کرد و موفق به سرنگونی بساط سلطنت شد. با سرنگونی رژیم دیکتاتور پهلوی، آذربایجان چشم انتظارامحای کامل سیاستهای پان آریانیستی درسطوح دولتی بود. اما متاسفانه اجرای این سیاستها نه تنها متوقف نگردید بلکه با شدت بیشتری پی گرفته شد. سناریوئی که اخیرا با همکاری روزنامه دولتی ایران در ابراز اهانتی بسیار رکیک به تورکهای آذربایجان به مورد اجرا گذاشته شده، بخوبی مبین تشدید سیاستهای پان فارسیستی علیه ملت آذربایجان است.
بدنیال این اهانت شرم آور، در قریب به 50 شهر آذربایجان، اعتراضات و قیامهای وسیع مردمی و دانشگاهی صورت گرفت. عظمت این قیامها به حدی بود که جهان آزاد، صدای ملت آذربایجان را شنید. اما گویا حاکمان ناشنوای تهران هنوز مایل به شنیدن غریو فریادهای هارای هاری من تورکم، مرگ بر شوونیسم، نابود باد آپارتاید فارس، حق تحصیل به زبان تورکی،... نیستند. کسانی که علیه موجودیت ملت آذربایجان میکوشند بدانند که به گفته شهید سید حعفر پیشه وری در راهی که برگزیده ایم "مرگ هست اما بازگشت نیست." بی شک همانگونه که محمد امین رسولزاده گفته است: بیرقی که یکبار برافراشته گردد هرگز بر زمین نمی افتد!"
نخستین سخنران مراسم تالاس افشارلی بود.
وی با اشاره به تقسیم آذربایجان در پی عهدنامه های ننگین گلستان و تورکمانچای ، اظهار داشت:" در مقطعی از تاریخ این تقسیم سبب تفاوت طرز تلقی آذربایجانی های دو سوی ارس از مفهوم وطن شد که خوشبختانه با تشکیل جمهوری مستقل آذربایجان درسال 1918 به رهبری محمد امین رسولزاده این تلقی نادرست محو گردید. در همین زمان قیام آزادیخش شهید شیخ محمد خیابانی درآذربایجان جنوبی گام دیگری در راه استقلال آذربایجان بود. روند تاسیس حکومتهای ملی در آذربایجان شمالی با حمله روسها و در آذربایجان جنوبی با حمله فارسها روبرو شد. با روی کار آمدن رضاخان در ایران سیاست تبعیض عیله آذربایجان جنوبی شدت بخشیده شد. اما همزمان با وقوع جنگ دوم جهانی، ملت آذربایجان جنوبی بار دیگر در راه تاسیس حکومتی ملی گام برداشت. عمر این حکومت مترقی یک سال بود. این حکومت ملی در 12 آرالیک سال 1946 با حمله ارتش شاهنشاهی مواجه شد. دهها هزار تن کشته شدند و تعداد بیشماری از کتابهای نوشته شده به زبان تورکی آذربایجانی به اتش کشیده شد. اما به رغم همه این مصائب، مردم آذربایجان در اردیبشهت ماه و خرداد ماه گذشته بار دیگر به پا خاستند و ثابت کردند که ملت آذربایجان همچنان برای تشکیل مجدد حکومت ملی آذربایجان آماده است.
دومین سخنران مراسم حیمدات طرزی یکی از اعضای کانون فرهنگی تورکمنهای عراق بود. وی اظهار داشت:"شصت و یکمین سالگرد تاسیس حکومت ملی آذربایجان جنوبی را تبریک گفته در این مجادله بر حق، برای ملت آذربایجان آرزوی موفقیت روز افزون دارم. تورکهای آذربایجان جنوبی و تورکهای عراق که دارای نژاد و فرهنگ و زبان واحد هستند هرگز نسبت به یکدیگر بیگانه نبودند و مرزها نیز قادر به جدائی انها نیستند. شما و ما سالها است که با هدف دفاع از هویت ملی مان مجادله می کنیم. تورکها هر قدرهم تحت فشار قرار گیرند نابود نخواهند شد.ما چقدر خوشبختیم که مام وطنی چون تورکیه داریم که از همه تورکهای جهان حمایت می کند ."
وی در پایان خاطر نشان شد "همزمان با تغییر موازنه های قدرت در خاورمیانه ، تورکهای آذربایجان جنوبی و عراق می باید همیشه در کنار یکدیگر باشند...چه خوشبخت است کسی که می گوید من تورکم!"
در این هنگام تایماز ائل اوغلو، شعری را با عنوان "دلتنگ نباش" از سروده های دکتر محمود علی چهرگانی قرائت کرد.
یالچین ساری کایا، عضو هیات مدیره کانون فرهنگی آذربایجان، سومین سخنران مراسم بود. وی اظهار داشت:"امروز آذربایجان سمبول سوزناکترین دردها و عمیقترین جدائی ها است. قره باغ نخستین مناقشه ملی ما است و تشکیل آذربایجان بزرگ هدف مشترک همه تورکهای جهان است. بی تردید 21 آذرماه همچون پلی از گذشته ها تا امروز است. ما به عنوان جوانان تورک همه رهبرانی که پرچمهای ماه و ستاره نشان را برافراشته کرده اند را تکریم می کنیم و آنها را هرگز فراموش نخواهیم کرد. شهید سید جعفر پیشه وری به عنوان بنیانگذار حکومت ملی آذربایجان جنوبی یکی از رهبران بزرگ ما است. اکنون در این مزار، محمد امین رسولزاده آرمیده است. وی در سال 1918 در باکو پرچمی را برافراشت که در سال 1945 در تبریز مجددا توسط سید جعفر پیشه وری برافراشته شد. تاریخ ما مشحون از خدمت به بشریت است. اما دشمنان ما می کوشند تا تاریخ ملل تورک را تحت افترا قرار دهند. ما تورکها چه خوشبختیم که هرروز بر پیروان و رهروان آتاتورک، محمد امین رسولزاده، پیشه وری و ائلچی بی افزوده می شود."
ساری کایا همچنین افزود:"بی تردید نهضت دمکراتیک 21 آذر ماه، در شکل گیری مفهوم آذربایجان جنوبی یک نکته عطف تاریخی است. اگرچه ناسیونالیسم تورک در آذربایجان، شعور ملی خود را مدیون قیامهای سالهای 1918 و 1945 است اما در سال 2006 توانسته است تا از این حدود نیز بسیار فراتر رود.امروز از اورمیه تا تبریز، از قم تا تهران و از خراسان تا همدان، روحیه استقلال طلبی تورکها در تلاطم است. امروز در کوچه های اردبیل و زنجان، مردم از کرکوک سخن می گویند و از قره باغ حرف می زنند. امروز مفکوره مشترک سیاسی جهان تورک، همچون بیرقی از آذربایجان جنوبی در حال برافراشته شدن است." ساری کایا تاکید کرد:" اگر به برهه زمانی 1324 تا 1385 بنگریم خواهیم دید که تحریف تاریخ ملی و فرهنگ اصیل آذربایجان از مهمترین اهداف حکومت مرکزی بوده است." "
سخنران بعدی داود توران بود . وی اظهار داشت:" شش دهه از تاسیس حکومت ملی آذربایجان می گذرد. یکی از پرسشهای مهم این است که در این مدت حرکت ملی آذربایجان جنوبی چه استراتژی و خط مشی ای در پیش گرفته و چگونه به مرحله قیام ملی سال 1385 رسیده است؟!... این شصت سال واقعیت تاریخی ملت آذربایجان جنوبی را بیان می کند. این ملت هر زمان حس وطن پرروی و میهن پرستی را در ناخودآگاه خویش می پروراند. از سال 1324 تا 1385 در روند حرکت ملی آذربایجان، مطالبه حقوق ملی آذربایجانی ها و رشد روز افزون شعور ملی تورکهای آذربایجان یک حقیقت انکار ناپذیر است.حکومت ملی آذربایجان که در سال 1324 تاسیس شد با اتکا به نیروی ملت تورک آذربایجان نمونه یک دولت مدرن را به منصه ظهور رساند. اما این حکومت مردمی توسط رژیم ایران و با مساعدت قدرتهای غرب به شکلی بی رحمانه از میان برداشته شد.
آخرین سخنران مراسم جاوید ولی یو بود. وی اظهار داشت:"
در اثنای جنگ جهانی دوم از شمال روسها و از جنوب انگلیسی ها ایران را اشغال کرده و رضاخان را که سیاستی ژرمانوفیل در پیش گرفته بود ازسلطنت خلع کردند. در چنین شرایطی فرصتی نوین برای آغاز حرکت های هویت طلبانه در آذربایجان جنوبی فراهم شد.سید جعفر پیشه وری در پی تاسیس دولتی مدرن بر پایه هویت ملی آذربایجان بود. وی برای تحقق این هدف از تهران به تبریز رفت و فرقه دموکرات آذربایجان را تاسیس کرد و به این ترتیب با هم رایی ملت آذربایجان، حکومت ملی آذربایجان جنوبی تاسیس شد. امروزه به رغم گذشته بیش از شصت سال از آن واقعه بزرگ و تلاش همه جانبه رژیم شوونیست تهران برای تحریف تاریخ و تحقیر هویت و مدنیت ملت تورک، مردم در شهرهای آذربایجان جنوبی فریاد می زنند: هارای هارای من تورکم و یا آذربایجان باید به مرکزیت تبریز متحد شود!" ولی یو افزود:"در چنین شرایطی آنان که سلسله قیامهای اخیر ملت آذربایجان را به بیگانگان نسبت می دهند باید این تاریخ را از نو بخوانند."
درانتهای مراسم نوبت به تریبون آزاد رسید.
آرتوم دینچ و آذر قوشاچایلی از سخنرانان تریبون آزاد بودند. آرتوم دینچ ضمن تشریح مصائبی که طی هشتاد سال گذشته بر ملت تورک اذربایجان رفته است خواهان در پیش گرفتن سیاستهای ذیل شد:
1- ضرورت ترسیم یک چارچوب تئوریک
2- تامین حمایتهای اقتصادی و اجتماعی
3- و تهیه یک برنامه فراگیر سیاسی
آرتوم همچنین بر ترسیم پروژه های قابل اجرای داخلی و خارجی در این راستا تاکید کرد.
آخرین سخنران تریبون آزاد آذر قوشاچایلی بود. وی اظهار داشت:" ملت آذربایجان جنوبی طی صد سال گذشته برای رسیدن به آرمانهای ملی خود چهار بار به پا خاسته است. این قیامهای در شرایطی صورت می گیرد که دشمن همیشه در صدد تحریف تاریخ آذربایجان بوده است. به اتکای تجارب انقلاب مشروطه در سال 1905، دولت آزادیستان در سال 1924، حکومت ملی آذربایجان در سال 1945 و انقلاب 1979، امروزه در قالب حرکت ملی آذربایجان و سلسله قیامهای اردیبهشت و خرداد 1385 که نقطه اوج حرکت ملی آذربایجان محسوب می شود ملت تورک آذربایجان جنوبی به دنیا اعلام کرد که میهنش آذربایجان، زبانش تورکی و ملیتش تورک می باشد."
او همچنین متذکر شد که "امروزه ما نیز در راستای خواست ملت خود به دنبال تحقق آرمان دولت تورک آذربایجان جنوبی هستیم و از افکار عمومی و محافل سیاسی دنیا می خواهیم که این واقعیت را همچنان که هست به پذیرند."
مراسم با همخوانی مارشهای چیرپینیردی قارا دنیز... و آذربایجان سنسن منیم...آذربایجا به پایان رسید.
دراین مراسم همراه جمع کثیری از دانشجویان و دانشگاهیان کشورها ی تورک مقیم آنکار، اعضای کانون فرهنگی آذربایجان در آنکارا، کنگره آذربایجانی های جهان (داک)، حرکت بیداری آذربایجان جنوبی(گاموح)، فدراسیون دانشجویان آذربایجان جنوبی در تورکیه، کانون فرهنگی تورکمنهای عراق و شاخه جوانان تورک اوجاقلاری شرکت کرده بودند.
در این مراسم تصاویر شهدای سلسله قیامهای ضد اپارتاید اخیر و همچنین پانکاردهای مختلفی به زبانهای تورکی وانگلیسی به مضامین ذیل در دست شرکت کنندگان وجود داشت:
- مرگ بر شونیزم فارس
- محمد امین رسولزاده: پرچمی که یکبار برافراشته شود دیگر بر زمین نمی افتد
- شهید سید جعفر پیشه وری: حکومت ملی آذربایجان یک واقعیت است. مرگ هست بازگشت نیست.
- آموزش به زبان تورکی در آذربایجان جنوبی
- زنده باد آذربایجان
- دکتر چهرگانی: مسئله آذربایجان جنوبی، مجادله در راه ناموس ملی آذربایجان است.
- ملت تورک آذربایجان جنوبی با قیام خرداد 1385 مجادله صد ساله خویش برای عدالت، آزادی و صلح را به گوش افکار عمومی جهان رساند. ما افکار عموی جهان را به حمایت از این مجادله برحق دعوت می کنیم.
- هارای هارای من تورکم
- قره باغ از آن تورکها است و همچنان از آن تورکها خواهد بود.
- عباس لیسانلی: مگر جوانمردان تورک مرده اند که سرزمینشان لانه شغالان شود
- زندانیان سیاسی آذربایجان جنوبی را آزاد کنید
- دکتر چهرگانی: ناموس ملی ما، تاریخ ما، شهیدان ما گذشته ما، فرهنگ و ادبیات ما است.ناموس ملی ما پایمال شده است. این فقط ناموس ملی من نیست بلکه ناموس ملی 40 میلیون آذربایجانی است.
- سرزمین من توران است، زنهار از هم جدا نشوید، در باکو و تبریز و کرکوک آذربایجان یک جان واحد است
- خون فرزندان ملت تورک که در قیام خرداد 1385 شهید شده اند بر زمین نخواهد ماند.
- کرکوک از ان تورکها است و همچنان از آن تورکها باقی خواهد ماند.
- ملت تورک آذربایجان جنوبی در قبال سیاست تغییر بافت قومیتی غرب آذربایجان که از طرف شوونیزم فارس در حال اجرا می باشد بی تفاوت نخواهد ماند.
- در تبریز خون تورکها جاری است. دنیا چرا بی تفاوت است؟!
- مرگ بر پان ایرانیسم
- پان آریانیستها آذربایجان را ترک کنید.

بیانیه مراسم شصت و یکمین سالگرد تشکیل حکومت ملی آذربایجان
طی صد سال مبارزه رهائی بخش، مجادله ملی تورکهای آذربایجان در سال 1945 ، به مثابه آینه ای درخشان در تاریخ زرین آذربایجان است.از ابتدای قرن نوزدهم، پروسه اشغال آذربایجان، با قراردادهای گلستان در سال 1813 و تورکمانچای در سال 1828 مشروعیت بخشیده شد.
درآذربایجان جنوبی، مجادله ملی تورکها از سال 1905، با هدف تشکیل حکومتی مدرن شروع شد و در سال 1926 ، رویاروئی خود را با سیاستهای استعمارگرایانه شوونیستهای فارس پی گرفت.
درطی این مدت، نسل کشیهای متعددی علیه ملت آذربایجان تا اواخر قرن بیستم صورت گرفته است. مشابه نسل کشیهای ما بین سالهای 1905 تا 1920 در شمال آذربایجان، جنوسایدها و قتل عامهای متعددی در سالهای 1917، 1945 و 1979توسط تروریستها و فاشیستهای ارمنی، کرد و فارس به وقوع پیوسته است.اما به رغم این حوادث، تورک آذربایجان، هرگز مجادله ملی خود را رها نکرده است.
نهضت مشروطیت در سال 1906،جمهوری مردمی آذربایجان در سال 1918، قیام رهایی بخش شهید خیابانی در سال 1920،حکومت ملی آذربایجان در سال 1945 و جمهوری مستقل آذربایجان در سال ،1991 از مصادیق این مبارزه ملی و خستگی ناپذیر است.
در سال 1991، اتحاد جماهیر شوروی فروپاشید و به این ترتیب آذربایجان شمالی از اشغال خارج شد، اما در آذربایجان جنوبی سیاست های شونیستی هنوز ادامه دارد. ملت تورک آذربایجان جنوبی با سلسله قیامهای خود در اردیبهشت و خرداد ماه سال 1385، علیه شونیزم فارس، به وضوح اثبات کرد که هویت، فرهنگ و تاریخ خود را فراموش نکرده و نخواهد کرد.
جوانان تورک آذربایجان، امروز با تجمع در مراسم شصت ویکمین سالگرد تاسیس حکومت ملی آذربایجان، هم صدایی خود را با حرکت ملی آذربایجان جنوبی اعلام کرده خواهان توقف سیاستهای استعماری شونیزم فارس هستند.
همچنین ما خواهان
1.شناسایی ملت آذربایجان به عنوان یک ملت تقسیم شده و پذیرش آذربایجان جنوبی به عنوان یک منطقه اشغال شده از طرف سازمان ملل متحد،
2.شناسایی حکومت ملی آذربایجان در سال 1324 و به رسمیت شناخته شدن نسل کشی به عمل آمده علیه تورک های آذربایجان جنوبی توسط ارتش ایران از طرف سازمان ملل متحد،3.آزادی بی قید و شرط دستگیر شدگان سلسه قیامهای آذربایجان جنوبی در اردیبهشت و خرداد ماه گذشته،محاکمه قاتلین جوانان آذربایجان، تامین خسارت خانواده های شهدا و مجروحین و تشکیل یک کمیته حقیقت یاب بین المللی جهت بررسی حوادث اخیر از طرف سازمان ملل متحد،
4.شناسایی حرکت ملی آذربایجان جنوبی به عنوان یک حرکت رهایی بخش،
5.شناسایی تضییقات و تبعضات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی دولت تهران علیه ملت آذربایجان از طرف دول جهان،
6.محو همه آثار تبعیض و تهدید علیه تورک های ساکن در سراسر جغرافیای سیاسی ایران،
7.توقف سیاست تقسیم اراضی تاریخی آذربایجان جنوبی در قالب دوازده استان و تغییر اسامی اماکن تورکی به فارسی،
8.خروج فوری وبی قید و شرط اشغالگران داشناک ارمنی از قره باغ،
9.توقف سیاست تغییر ترکیب جمعیت غرب آذربایجان جنوبی به نفع کردها و درغیر این صورت شناسائی عدم مسئولیت تورک های آذربایجان جنوبی در قبال هر گونه حادثه ناگوار،
10.پذیرش کرکوک به عنوان یک شهر مسلم تورک نشین،
11.تهیه گزارشها و برنامه های واقع گرایانه از حوادث آذربایجان جنوبی در رسانه های دیداری و نوشتاری جمهوری ترکیه،
هستیم.

آنکارا، کمیته اجرایی مراسمبزرگداشت شصت و یکمین سالگرد 21 آذر
25.آذر.1385


0 Comments:

Post a Comment

<< Home

June 2006 July 2006 August 2006 September 2006 October 2006 November 2006 December 2006 January 2007 February 2007 March 2007 April 2007 May 2007 June 2007 September 2007 October 2007 November 2007 August 2008